Wyśmienita tarta z dodatkiem humusu z daktylami nadającymi słodki smak całości

SKŁADNIKI:
– 1 słoik hummusu z daktylami Helcom Naturalnie
– 250 g mąki
– 150 g zimnego masła
– szczypta soli
– 3 łyżki zimnej wody
– 1 dojrzałe awokado
– garść ciecierzycy w zalewie

PRZEPIS:
Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto. Włóż do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto tak, by pokrywało placek o grubości około 3 mm. Posmaruję formę masłem i wylep ją ciastem tak, by ciasto pokryło cały spód i boki. Zrób widelcem dziurki w spodzie. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 25 minut. Posmaruj spód tarty hummusem z daktylami marki Helcom Naturalnie, wyłóż na wierzch pokrojone w kawałki awokado oraz ciecierzycę, przypraw do smaku wedle uznania.