Mąka ta pochodzi z przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, jest naturalnym produktem, niezawierającym glutenu. Należy do jednych z najbardziej odżywczych mąk. Najczęściej stosowana jest do wyrobu ciasta naleśnikowego, makaronu, placków oraz wypieku blinów.
- Bez glutenu
- Idealna dla wegan i wegetarian
Składniki: Gryka
Przechowywanie: Mąkę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 250 g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1439 kJ / 340 kcal
- Tłuszcz 3,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- Węglowodany 63 g, w tym cukry 0,7 g
- Błonnik 4,0 g
- Białko 13 g
- Sól 0,01 g
Zastosowanie: Mąka gryczana biała świetnie nadaje się do wypieków chleba, wyrobu makaronów, naleśników, produkcji ciast, jako samodzielny składnik lub w połączeniu z mąką pszenną.