SKŁADNIKI:
– 1 słoik pasty ze śliwek i daktyli Helcom Naturalnie
– 1 i ½ szklanki mąki
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– ½ szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub roztopionego masła)
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 jajka
– 1 i ½ szklanki mleka
– sos czekoladowy
– świeże owoce (np. wiśnie i borówki amerykańskie)
PRZEPIS:
Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Ciasto odstaw, aby odpoczęło (na około 15 minut). Na rozgrzaną gofrownicę nałóż ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadź je dokładnie po całej powierzchni. Po upieczeniu i wystygnięciu połóż jednego gofra na talerz i przełóż pastą ze śliwek i daktyli z Helcom Naturalnie. Następnie przykryj go kolejnym gofrem i znów przełóż pastą. Etap ten powtarzaj aż do uzyskania oczekiwanego efektu. Wierzch przyozdób ulubionymi owoce, bakaliami lub sosem czekoladowym.