SKŁADNIKI:
– 1 słoik hummusu Helcom Naturalnie
– 200 g kaszy bulgur
– 6 sztuk suszonych pomidorów
– 2 pomidory
– ½ czerwonej papryki
– ½ cebuli
– 1 natka pietruszki
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
– 1 łyżeczka cukru
– ½ łyżeczki octu ryżowego
– olej do smażenia
– sól i pieprz
PRZEPIS:
Zacznij od przyrządzenia kaszy bulgur, którą po ugotowaniu przepłucz zimną wodą. Następnie zabierz się za przygotowanie sosu. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i potraktuj podobnie jak pomidory. Posiekaną cebulę podmaż na patelni, dodaj paprykę z pomidorami i po dolaniu wody duś pod przykryciem, aż płyn odparuje. Odstaw sos, żeby ostygł i dołóż pozostałe składniki: przyprawy, ocet i cukier. Zmiksuj wszystko i w końcu wymieszaj z kaszą, posiekaną natką pietruszki, ziołami oraz pokrojonymi, suszonymi pomidorami. Na spód głębokiego talerza nałóż hummus od Helcom Naturalnie, a na nim kaszę z dodatkami.