Makaron w kompozycji warzyw oraz kremowej pasty z ciecierzycy o orientalnym smaku kuminu

SKŁADNIKI:
– 1 słoik pasty z ciecierzycy z kuminem Helcom Naturalnie
– 500 g makaronu (u mnie bezglutenowe spaghetti)
– 4 papryki (u mnie 2 żółte i 2 czerwone)
– 2 cebule
– 1 pomarańcz
– 2 pomidory (można użyć też passaty albo pomidorów z puszki)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka mielonego kuminu (dostosuj ilość do preferencji, dodaj najpierw 1 łyżeczkę)
– 1 łyżeczka mielonej kolendry (dostosuj ilość do preferencji, dodaj najpierw 1 łyżeczkę)
– 1-2 łyżeczki płatków papryki (u mnie gochugaru lekko dymna)
– 5 łyżek oleju
– sól i pieprz do smaku
– natka pietruszki do podania lub kolendra (jak wolisz)

PRZEPIS:
Pokrojoną cebulę podsmaż na oleju na patelni na złoty kolor. Dodaj kumin, kolendrę oraz pokrojoną w paski paprykę. Smaż przez 2-5 minut aż lekko zmięknie, następnie dodaj do tego obrane ze skórki pokrojone pomidory, sok z pomarańczy, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, paprykę, sól i pieprz do smaku. Duś na średnim ogniu bez przykrywki przez 5-8 minut. Minimum połowa soku powinna wyparować. Otwórz słoik pasty z ciecierzycy z kuminem Helcom Naturalnie i dodaj do papryki, pomidorów i przypraw.Tak przygotowany sos podaj z ugotowanym makaronem oraz z poszatkowaną natką pietruszki lub kolendrą.